Program dla Szkół w II semestrze

Mimo pandemii oraz konieczności nauki przed komputerami, uczniowie naszej szkoły także w II semestrze pamiętali o zdrowym odżywianiu. Czas, w którym nie mogliśmy się spotkać oraz podzielić naszymi pomysłami ze społecznością szkolną utrudnił nam zaplanowane działania. Nie oznacza to jednak, że nie promowaliśmy zdrowego stylu życia oraz dbałości o to, co jemy, jak to przygotowujemy i jakie możemy podjąć działania, aby nie marnować żywności.

Uczniowie klas IV i V pod czujnym okiem pani Justyny Wrony przygotowywali zdrowe śniadanie w oparciu o piramidę zdrowego żywienia.

Uczniowie klasy 2 przygotowywali pyszne i zdrowe sałatki owocowe, a w ramach lekcji języka angielskiego opisywali swoje śniadania.

Trzecioklasiści, wraz z panią wychowawczynią, p. Justyną Król, zakładali hodowlę fasolek, a podczas lekcji języka angielskiego zastanawiali się, jak powinno wyglądać menu sportowca… Efektem tych  przemyśleń były niezwykle ciekawe prace.

Ostatnie tygodnie czerwca były czasem podsumowania programu. Uczniowie obejrzeli krótkie filmy o zdrowym odżywianiu oraz samodzielnym przygotowywaniu posiłków. Chętnie dzielili się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami związanymi z uprawą roślin oraz zdrowym odżywianiem się. Podczas lekcji języka angielskiego utrwalali słownictwo tematyczne korzystając z edukacyjnych gier i zabaw dostępnych online.

Wakacyjny czas sprzyja zdrowemu odżywianiu. W naszych ogródkach rosną prawdziwe witaminowe „bomby”. Wysokie temperatury sprawiają jednak, że niektóre produkty szybko się psują. Pamiętajmy o tym i racjonalnie planujmy zakupy, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności.